Perinteikäs, biodynaaminen viinitila, jo neljännessä sukupolvessa, jonne AthletiQ järjestää tutustumis-retkiä asiakkailleen.
AthletiQ vieraat pääsevät tutustumaan pieneen perinteikkääseen perhe-viinitilaan, jossa viljellään viiniä jo neljännessä sukupolvessa. Bodegas Faelo sijaitsee Elchen maakunnassa Matola nimisessä kylässä, jonne iso-isä Rafael rakensi talonsa. Alun perin viiniä viljeltiin ajan tavan mukaan vain perheen ja ystävien käyttöön, mutta tilan nykyinen isäntä, Rafaelon pojan poika Jaime laajensi tuotantoa ja otti myös uudempia viinintuotanto -välineitä käyttöön 2000-luvun alussa. Nykyään tila tuottaa noin 10 000 pulloa viiniä vuodessa, joista n. 6000 pulloa on punaista, loput jakaantuvat valkoviinin, roseen ja makean jälkiruoka-viinin kesken.
Tilalla perinteitä kunnioitetaan edelleen ja esimerkiksi punaviini poljetaan
perinteisin menetelmin jaloin! Biodynaamisen viljelyn ansiosta tilalla ei käytetä kemikaaleja eikä viinejä kirkasteta lisäainein. Kuunkierrot huomioidaan jokaisessa tuotantovaiheessa, esimerkiksi köynnösten leikkausten ajankohdassa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on viinitarhaan istutetut yrtit, jotka houkuttelevat isompia hyönteisiä, jotka puolestaan syövät pieniä tuholaisia. Jokaisen viinirivin vieressä on myös istutettuna ruusuja. Ruusu erittäin herkkänä kasvina hälyttää heti, mikäli tarhassa on ongelmaa ja näin mahdolliseen uhkaan ehditään reagoimaan ennen kuin viiniköynnöksillä on edes hätä.
Kierroksen aikana tutustutaan vanhaan viinihuoneeseen, jossa on vieläkin iso-isän aikaiset suuret viinitynnyrit käytössä. Tuoksu on huumaava heti huoneeseen astuttaessa. Perimmäisessä nurkassa on vanha tynnyri, jossa on tilan aivan ensimmäisestä sadonkorjuusta kerättyä viiniä, vuodelta 1930. Tätä viiniä maistellaan kuulemma vain perheen kesken jouluisin.
Nykypäivänä viini käytetään moderneissa sammioissa, joissa käymisen aikaista lämpötilaa pystytään säätelemään lain vaatimalla tavalla. Mutta rypäleet kerätään edelleen käsin ja poljetaan jaloin, aivan kuin iso-isänkin aikana. Myös viinirypäleiden kuoret puserretaan perinteisellä käsipusertimella. Kuorista saadaan viinin tummaväri ja täyteläinen maku.
Punaviinistä tilan isäntä Jaime valitsee parhaan sadon, josta valmistetaan tilan Crianzaa, loput sadosta myydään lähialueen ravintoloihin nuorena punaviininä. Parhaaksi valittu punaviini siirretään käymisen jälkeen tammitynnyreihin, joissa se lepää vuoden verran ja sitten vielä toisen vuoden lasipulloissa. Tämän jälkeen viini saa arvonimen Crianza ja on valmista myytäväksi.
Valkoviini ja rosee ovat nuoria viinejä ja nyt useamman vuoden tilalla vierailleena, on ollut mielenkiintoista huomata, miten eri vuosikertojen välillä on selkeä ero! Makea jälkiruoka viini valmistetaan Muscot-rypäleestä ja sen käyminen keskeytetään lisäämällä viinistä tislattua alkoholia, näin rypäleen oma sokeri ja makeus jäävät viiniin eikä siihen tarvitse lisätä ylimääräistä sokeria. Jälkiruoka-viini on monen makuun liian makea, mutta itse pidän siitä juurikin tilalla tarjoiltavan viikuna-”leivän” kanssa.
Tutustumis-kierroksella tilan esittelyn jälkeen pääsemme siis maistamaan tilan
punaista Crianzaa (Monastrell/Cabernet Sauvignon), valkoviiniä (Chardonnay), roseeta (Syrah) sekä jälkiruokaviiniä (Muscot), maittavan tapas-aterian kera. Palvelu on erittäin ystävällistä ja vieraiden ruoka-allergiatkin on mahdollista huomioida. Mikäli viini miellyttää, on kierroksen päätteeksi mahdollista ostaa itselleen tuliais-viinejä kotiin viemisiksi.
Tilan nimi, Bodegas Faelo, tulee Iso-isä Rafaelon nimestä, koska ystävät kutsuivat häntä Faeloksi. Ja tilan logoa koristaa kuu, joka symboloi heidän biodynaamista tuotantoaan. AthletiQ järjestää viinitilalle päiväretkiä Torreviejasta ja Orihuela Costalta ympäri vuoden. Syksyisin AthletiQlla on ollut kunnia järjestää suomalaisille sadonkorjuun juhla-retki Bodegas Faeloon, tutustumaan Jaimen perheen lämpimään vieraanvaisuuteen ja perinteikkään viinitilan toimintaan ja historiaan. Sadonkorjuu-tapahtuman aikana vieraamme ovat päässeet itse kokeilemaan viininpolkemista ja nauttimaan sadonkorjuun tunnelmasta herkullisen tarjoilun siivittämänä. Seuraavan syksyn sadonkorjuu-juhlasta ilmoitamme taas Facebookissa ja netti-sivuillamme.
Seuraa meitä facebookissa ja ole tarkkana, jotta pääset mukaan kokemaan tämän huikean perinteen!
Viinisanastoa:
Crianza
Vuosikerta viini, jota on kypsytetty vähintään 2 vuotta.
Reserva
Espanjalaisen viinin laatumerkintä. Espanjalaisia punaviinejä on kypsytettävä vähintään vuosi tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa. Valko- ja roséviinejä on kypsytettävä vähintään 24 kuukautta, josta vähintään kuusi kuukautta tynnyrissä.
Gran Reserva
Espanjalainen laatumerkintä, joka kuvaa kypsytysaikaa. Punaviiniä kypsytetään vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä ja vähintään kolme vuotta tankissa tai pullossa. Roséviiniä ja valkoviiniä kypsytetään vähintään neljä vuotta, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyrissä.
Bodega
Espanjankielinen nimitys viinivalmistamolle.
Bouquet
Tuoksukokonaisuus, viinin aromimaailma. Syntyy viineillä pullokypsytyksen aikana.
DO on lyhenne sanoista Denominacion de Origen ja tarkoittaa espanjalaisten laatuviinien suojattua alkuperämerkintää.
Jäännössokeri
Viiniin jäävä sokeri, joka ei muutu käymisen aikana alkoholiksi. Antaa viinille sen luonnollisen makeuden.