Kivoja päiväretki-kohteita Costa Blancalta löytyy vaikka millä mitalla. Tänään tutustuttiin yhteen, joka yllätti positiivisesti. Busotin kylästä, noin tunnin ajomatkan päässä Torreviejasta, löytyy tippukivi-luola, joka oli todellakin näkemisen arvoinen.
Busotin alue itsessään on jo kaunis: vuoria ja laaksoja sekä näkymät merelle saakka. Cuevas de Canelobre sijaitsee Cabeza Dòr vuoren rinteellä, josta avautuu mahtavat näköalat yli Busotin laakson, aina Välimerelle asti. Luolasto sijaitsee noin 700 metriä merenpinnan yläpuolella.
Ohjattu tutustumiskierros kestää noin 40 minuuttia, opastus on sekä espanjaksi että englanniksi. Luola oli suurempi ja näyttävämpi kuin odotimme. Kierroksen pituus oli noin 175 metriä ja rappusia tulee matkan varrelle useampi sata, joten ihan huonojalkaisimmille tämä ei sovellu. Luola muodostuu yhdestä isosta salista, jonka tilavuus on noin 20 000 kuutiota. Kalkkikivi-luola on muodostunut myöhäis-juraktisella kaudella n. 120-150 miljoonaa vuotta sitten. Komeat stalakliitit muodostuvat, kun sadevesi suodattuu kalkkikiven läpi ja mineraalit etc. tippuvat alas muodostaen alhaalta ylöspäin kasvavan pylvään ja katosta alaspäin laskeutuvat pylvään. Nämä pylväät kasvavat noin 1 cm sadassa vuodessa!!?! Oppaamme hieman harmitteli sitä, että Valencian alueella sataa niin vähän, ettei luolan muodostelmat pääse kehittymään yhtään nopeammin X) Korkeutta luolan pääsalilla on n.75 metriä ja komeita stalakliitti-muodostelmia kohoaa yli 12 metrin korkuisina, osa aina kattoon saakka. Luolan sisällä on tasainen lämpötila ympäri vuoden: n. 17 astetta. Eli kesäkuumallakin kannattaa ottaa huppari tai ainakin lämmin huivi mukaan.
Luonnollisestikkaan eliöstö ei kovin kummoinen pimeässä luolassa ole, mutta aivan ylimmissä katon koloissa asustaa pieni lepakko-yhdyskunta, joka ei vierailijalle kuitenkaan näyttäydy.
Esihistoriallista asutusta tässä luolassa ei arkeologien mukaan ole ollut, mutta Espanjan sisällissodan aikana luolaa käytettiin varastona ja konehallina. Tämän aikaisista rakennelmista on vieläkin jälkiä luolassa sekä katosta puuttuu isolta alueelta tippukivet, luolassa tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä.
Luolan luonnollinen sisäänkäynti on vielä hieman ylempänä, mutta nyt vierailijat pääsevät luolaan sodan aikaista tunnelia pitkin. Sisäänkäynnissä vierailijoista otetaan kuva, jota kaupitellaan tutustumiskierroksen lopuksi, yhdessä CDn kanssa joka kertoo luolasta ja sisältää myös luolassa taltioidun musiikki-esityksen.
Luola on talvi-aikaan maanantaisin suljettu, mutta kesällä auki jokaisena viikon päivänä. Talvella klo 10:30-16:50 ja kesällä klo 10:30-17:50 (tämän hetkisen tiedon mukaan) Omatoimimatkailija: tarkista aukiolo osoitteesta www.cuevasdecanelobre.com.
Ja luonnollisesti AthletiQ järjestää päiväretkiä myös tähänkin mielenkiintoiseen kohteeseen! Nettisivuiltamme löydät tiedot seuraavista retkistämme ja seuraamalla meitä Facebookissa kuulet viimeisimmät uutisemme!