Espanjan ”uusi normaali”

Poikkeustila on päättynyt ja Espanja on avannut rajansa eurooppalaisille matkailijoille, eikä Suomesta Espanjaan tullessa tarvitse istua karanteenissa, vaan voi suunnata suoraan hiekkarannalle tai lempi-ravintolaansa tapaksille. Suomen hallitus on toistaiseksi päättänyt jatkaa suositustaan omaehtoisesta karanteenista Espanjasta Suomeen saapuville matkalaisille. Muutama huomio matkailijan tulee kuitenkin muistaa Espanjan tämän hetkisistä ohjeistuksista: mm. hengitys/kasvo maskin käyttö ja lentokentän 3 vaiheinen tarkastus maahantulijoille.

Torrevieja

Torreviejan alueella on ollut vähänlaisesti tartuntoja ja tilanne on rauhallinen. Rannoilla on mukavasti tilaa ja liikenne normaali kesää huomattavasti hiljaisempi. Täälläkin silti noudatetaan koko Espanjaa koskevia säännöksiä.

Kasvomaski – hengityssuoja

Kasvomaski/hengityssuojain on pakollinen kaikille yli 6 vuotiaille. Sitä on käytettävä kaikkialla missä ei voida säilyttää 1,5 metrin turva-etäisyyttä. Ravintoloissa ja baareissa maski voidaan luonnollisesti riisua, jotta virvokkeiden ja ruokien nauttiminen olisi mahdollista. Maskin pitää peittää suu sekä nenä ja se tulee olla aina mukana! Kasvomaskille ei ole annettu tarkempaa määritystä millainen sen tulisi olla ja erilaisia ja hauskojakin ratkaisuja tulee vastaan päivittäin. Poliisi voi sakottaa henkilöä, jolla ei ole maskia mukana tai käytä sitä asianmukaisesti suljetuissa/julkisissa tiloissa.

Tavallisia hengityssuoja-maskeja myydään apteekeissa ja ruokakaupoissa. Hengitystie-ongelmaisille tms on annettu lupa olla käyttämättä maskia – tämä ”vapautus-oikeus” pitänee tarvittaessa pystyä todistamaan lääkärintodistuksella tai vastaavalla.

Uimarannat

Valencian alueella suljetuissa tiloissa voi käyttökapasiteetti olla maximissaan 75%, samoin yleisillä uima-altailla ja rannoilla. Rannoille on asetettu ohjeistukset turvavälejä, maskinkäyttöä ja kävelyreittejä varten. Torrevieja on palkannut normaalien uinninvalvojien lisäksi toistasataa henkilöä lisää ranta-vahdeiksi: neuvomaan ja opastamaan aurinkolomailijoita. Rannoille on myös viritetty köydellä alueita ohjeistuksena turvaväleihin varjoja ja pyyhkeitä varten. Esim. aurinkovarjot tulisi sijoittaa 4 metrin etäisyydelle toisistaan. Tällä hetkellä rannoille mahtuu mukavasti ja turvaetäisyys on helppo säilyttää, joka puolestaan antaa mukavasti omaa rauhaa nauttia auringosta ja rantaelämästä.

Live-kuvaa Torreviejan La Curan rannalta: https://m.youtube.com/watch?v=mZQfafEAUpk

Kaupat ja kauppakeskukset

Kauppakeskukset ovat auki ja heidän maksimi kapasiteetti on rajoitettu 75%. Kasvomaskit ovat pakollisia kaikissa kaupoissa ja keskuksissa. Myös markkinat jatkuvat normaalisti, uudet säännökset huomioiden: mm. pyritään takaamaan asiakkaille 2 metrin turvaväli.

Ruokakauppojen sisääntuloaulassa on käsidesiä ja hanskoja (Tämä käsien putsaustapa ruokakauppaan mennessä saisi jäädä ikuisesti voimaan!) Kauppojen ulkopuolelta löytyy tiedote kuinka monta voi kerralla olla ostoksilla ja oven ulkopuolelle on usein merkitty jonotusviivat kahden metrin välein. Samasta syystä tällä hetkellä esimerkiksi pankkien ulkopuolella näkee aamuisin paljonkin väkeä odottelemassa.

Turisti nähtävyydet

Torreviejan tivoli availee ”oviaan” ja jonoissa/laitteissa säännöksenä on 50 % käyttökapasiteetti. Myös muut Valencian alueen huvipuistot ja eläintarhat aukeavat yleisölle 75% täyttöasteella.

Turisti-ryhmät nähtävyyksissä ja tapahtumissa – kuten esimerkiksi AthletiQn päiväretkillä – on rajoitettu maksimissaan 30 henkilön ryhmiin. Myös museot ja nähtävyydet avautuvat, 75 % kapasiteetti ja max 20 hlön ryhmät. Valitettavasti myös härkätaisteluareenat avautuvat 50 % käyttöasteella (max 800 hlöä).

Hotellit, ravintolat ja discot

Hotellit voivat avata ovensa 75 % käyttöasteella, mutta useampi Torreviejan hotelli avautuu vasta heinäkuun puolella, jolloin he olettavat saavansa jo enemmän asiakkaita. Ravintolat voivat ottaa sisälle 75 % normaalista ruokailijamäärästä ja terasseille on luovutettu jo 100 % täyttöaste, tosin pöydässä/pöytäryhmässä saa olla enintään 20 ihmistä. Discot ja yöbaarit voivat avata 1/3 kapasiteetilla, mutta tanssilattioille ei vielä pääse pyörähtelemään.

Urheilu

Urheilu ja ulkoilu on sallittua ulkoilmassa maksimissaan 30 henkilön ryhmissä (turvaväli muistaen) sekä maksimissaan 20 henkilön ryhmissä sisätiloissa. Pukuhuoneita saa käyttää.

Muuta huomioitavaa

Kaikkialla suositaan kortti-maksua, ja korttiyhtiöt ovat nostaneet pin-koodia vaativan käyttörajan 50 euroon (ainakin espanjalaisilla korteilla), jotta näppäilyn tarve vähenisi.

Autolla voi saman perheen väki matkustaa ”normaalisti”. Mikäli autossa on useammasta taloudesta ihmisiä: tulee kaikilla olla maskit ja vain 2 henkilöä per penkkirivi (vrt. takapenkillä 3 istumapaikkaa). Moottoripyöräillessä kypärä ja hanskat löytynevät kaikilta jo ennestään 😉

lisätietoja Valencian alueen ohjeistuksista (espanjaksi):
http://infocoronavirus.gva.es/es/infocoronavirus

3 vaiheinen kontrolli maahantulijoille


22.kesäkuuta lähtien on Espanjan lentokentillä otettu käyttöön matkustajien 3 vaiheinen korona-kontrolli.
Vaihe 1. Maahantulo-lomake, joka jaetaan mahdollisesti jo lentokoneessa. Lomakkeessa ilmoitetaan henkilötiedot, majoituspaikka sekä onko vastaaja jo sairastanut CoVid-19 taudin.
Vaihe 2. Kentällä saapuvilta matkaajilta mitataan kuume. Mittaus tehdään ”etä-mittarilla”, eli matkalaisen tulee seisahtua jonoon muutamaksi sekunniksi matkalaukkujen noudon jälkeen.
Vaihe 3. Visuaalinen tarkastus, terveydenhuollon ammattilainen tutkii silmämääräisesti mahdollisia koronan oireita (tarkastus tehdään ihmisten kulkiessa ohitse).

Mikäli jokin näistä vaiheista antaa syyn olettaa mahdollista korona-tartuntaa, lähetetään matkalainen erikoislääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Lisätietoja ja lomake nähtävissä: www.spth.gob.es

Kaikki nämä tiedot ovat tämänhetkisen tilanteen ja tietomme perusteella kerrottuja. AthletiQ Finland ei ota vastuuta mahdollisista tulevista muutoksista, eroista eri aluehallintojen välillä (vrt.Andalucia-Valencia) tai erehdyksestä.
TARKASTA AINA MATKASI AIKAINEN TILANNE ENNEN MATKALLE LÄHTÖÄ ja matkan aikana pyri seuraamaan sekä Espanjan että Suomen tiedotusta asiaan liittyen.

Suoria lentoja Helsinki-Alicante-Helsinki
https://boutiqueflights.com/

Suomen Ulkoministeriön matkustustiedotteet:
https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o

Suomen Madridin suurlähetystön sivut
https://finlandabroad.fi/web/esp/ajankohtaista

Suomen kunniakonsulaatti löytyy Torreviejan etelä-puolelta Pilar de la Horadadasta ja siellä ihana Arja auttaa ja ohjeistaa suomalaisia
https://finlandabroad.fi/web/esp/kunniakonsulaatit/-/asset_publisher/3p5ZXlDUDXAH/contactInfoOrganization/id/118661

Espanjan asioita suomeksi:
www.espanja.com

Rannoilla on ollut nkesä- ja heinäkuussa ollut mukavasti tilaa

Comments are closed.