Mitä tapahtuu pinkille järvelle?

Miksi pinkki järvi ei ole nyt pinkki?

Viime aikoina Torreviejan Laguna Rosa ei ole ollut kauniin pinkki kuten aikaisemmin. Normaalistikin järven väri muuttuu vuodenaikojen vaihtuessa ja yhden päivänkin aikana vaaleammasta voimakkaammaksi ja toisinpäin, mutta nyt järvi näyttää suoraan sanottuna vihreältä. Syy tähän löytyy muutamista kovista sateista tammikuussa sekä syyskuun isosta myrskystä. Näiden johdosta järveen on valunut tavallista enemmän makeaa vettä.

Oheisissa tutka-kuvissa näkyy hyvin värityksen muutos.

Ensimmäinen kuva on elokuulta, jolloin Torrevieja sai kunnian toimia Vuelta Ciclistan lähtöpisteenä (Espanjan ympäriajo). Väri on tyypillisen pinkki.

Seuraava kuva on syyskuulta DANAn jäljiltä. Myrskyn aikana järveen valui huomattavasti normaalia enemmän makeaa vettä, joka on nyt häirinnyt järven herkkää ekosysteemiä ja suolatasapainoa.

Kolmas kuva on helmikuulta. Väri on muuttunut huomattavan vihreäksi. Vihreä väri juontaa juurensa viereiseen järveen (La Matan suolajärvi), josta mikro-organismit ovat siirtyneet lisääntymään myös Laguna Rosaan. Mikroskooppiset levät viihtyvät vähäsuolaisemmassa vedessä, eivätkä tästä syystä aikaisemmin ole lisääntyneet vaaleanpunaisessa järvessä. Kahden järven välillä on kanaali, jota pitkin vesi siirtyy vihreästä punaiseen. Kuvassa näkyy hyvin miten järven läntinen puoli on huomattavasti vihreämpi. Tämän aiheuttaa juurikin kanaalin sijainti ja makean veden valumat San Miguel de Salinaksen (Sierra Escalonan) ja Rojalesin suunnalta tulleet valumat.

Onneksi suolatasapaino ja järven väritys uskotaan palaavan takaisin joidenkin kuukausien aikana. Kun suolan määrä lisääntyy järvessä se tappaa vihreät levät ja Dunaliella Salinas pääsee taas lisääntymään ja värjäämään järven pinkiksi. Upeimmillaan pinkki-väritys on yleensä loppukesästä. Kevään aikana haihtuminen nopeutuu ja suolapitoisuus nousee. Suolantuottaja myös päästää järveen lisää suolaliuosta Pinoson kaivoksista, jotta suolantuotannon vähimmäismäärä saadaan toteutettua.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/vega-baja/2020/02/13/laguna-torrevieja-pierde-rosa/2234260.html
https://www.facebook.com/Lagunas-de-Torrevieja-y-La-MataVoluntarios-368312283377134/

Lisää suolajärvistä: https://athletiq.fi/suolajarvet/

Comments are closed.