Torrevieja – Helmi Välimeren sylissä

Torreviejan rauhallinen pikkukaupunki sijaitsee Costa Blancalla, Espanjan itä-rannikolla Välimeren rannalla, noin 50 kilometriä Alicantesta etelään. Torrevieja on suosittu rantalomakohde, joka on onnistunut säilyttämään aidon espanjalaisen tunnelman turismin rinnalla. Kaupungissa on noin 100.000 asukasta, joista puolet espanjalaisia ja toinen puolikas ympäri maailmaa. Torrevieja oli alkujaan suolatuotanto- ja kalastajakylä. Nykypäivänä kaupunki sopii hyvästä ilmastosta sekä rauhallisesta ja rennosta elämänmenosta nauttiville matkailijoille. Lähin lentokenttä on Alicante, alle tunnin ajomatkan päässä, jonne Norwegian ja Finnair lentävät suoria (n.4 h 20 min) lentoja.

Torrevieja sijaitsee subtroopisella vyöhykkeellä. Alueen sää on hyvin vakaata ja vuosittain riittää yli 300 aurinkoista päivää.
Vuoden keskimääräinen lämpötila on noin 24 astetta. Talvet ovat leutoja lämpötilojen vaihdellessa tammi- ja helmikuussa kymmenen ja kahdenkymmenen asteen välillä. Heinä-elokuussa on kuuminta ja päivälämpötilat pysyttelevät 28-35 lämpöasteessa.

OrihuelaCosta

Torrevieja sijaitsee kahden suuren luonnonvaraisen suolajärven ja meren välissä. Näiden ansiosta Torreviejassa vallitsee mikroilmasto, jossa esimerkiksi psoriaatikot sekä hengitystie-ongelmia sairastavat ovat löytäneet apua.  Talvet ovat leutoja ja vähäsateisia. Täällä ei tarvitse jäisillä teillä liukastella!

Torreviejan alueella on kymmeniä loistavia Sinisen lipun -arvonimen saaneita rantoja ja alue kasvattaakin koko ajan suosiotaan rantalomakohteena. Torrevieja ja sen lähialue Orihuela Costa ovat myös erittäin rauhallisia alueita ja sopivat myös todella hyvin lapsiperheille. Orihuela Costan puolelta löytyy myös suomalainen koulu, johon suomalaista opetussuunnitelmaa seuraavat lapset ovat tervetulleita (www.skandinaviskaskolan.com).

Katso lisää Wikipediasta:
Costa Blanca tai Torrevieja tai Rantapallosta

Torreviejasta riittää kaikille!

Alue on pyöräilijän paratiisi, golffarin märkäuni ja ulkoilijan unelma:

Suolajärvien alue on loistava paikka aktiiviliikkujille. Alueelta löydät erittäin paljon monipuolisia maastopyöräily ja patikointi -reittejä. Torreviejan alueelta löytyy loistavat puitteet monenlaiseen urheiluun:

Pyöräilijöille alue tarjoaa huikean maärään eritasoisia ja turvallisia pyöräreittejä niin maantiepyöräilyyn kuin maastopyöräilyyn. Lähialueelta löytyy todella paljon monipuolisia reittejä, niin harrastajille kuin ammattilaisille. Tiestö on erittäin hyväkuntoista ja autoilijat ottavat pyöräilijät hienosti huomioon.

MUST TO DO: Valloittaa Gabezo de Plata!

Juoksuun löytyy hienoja merenrantareittejä ja polkuja kauniissa maisemissa.
Yli 50 kilometrin mittainen kastelukavan huoltotie kiemurtelee läpi maaseutujen ja alueen golfkenttien, profiililtaan se on tasainen ja turvallinen juosta. Torreviejan toinen suolajärvi tarjoaa myös hienot puitteet juoksun harrastamiseen. Sieltä löytyy iso määrä erilaisia polkuja ja hiekkateitä, joiden lomassa voit ihailla satojen eri lintulajien muuttopuuhia ja suolajärven kauniita maisemia. Tietenkään ranta-reittejä unohtamatta, niin Torreviejan ranta-paseolla tai Orihuela Costan ranta-polulla hujahtaa aamulenkki kuin siivillä.

MUST TO DO: Aamulenkki Torreviejan rantapaseolla auringonnousun aikaan!

Patikointi: Torreviejan alue tarjoaa patikoinnista tai luonnossa liikkuville huikeita vaihtoehtoja.
Rannikon hienot dyynialueet, suolajärvien luonnonpuisto, sisämaan maaseutu kukkivine viljelyksineen tai vaikkapa Orihuelan ja Coxin vuoret, joista on hienot näkymät ympäri Costa Blancaa.

MUST TO DO: Valloittaa  Cruz de la Muele!

Vesiurheilu: Torreviejan lähialueelta löytyy paljon erilaisia palveluntarjoajia vesiurheiluun. Mereltä päin on hieno ihastella maisemia SUP-laudalla, kajakilla, surf-laudalla tai vesijetillä. Snorkkeloinnista tai sukeltamisesta kiinnostuneille järjestetään kursseja kesän aikana ja kalastuksesta kiinnostuneet voivat varata itselleen vaikkapa oman kalastusaluksen oppaineen ja lähteä pyytämään välimerestä kunnon lounasta.

MUST TO DO: Snorklaus-retki Tabarcan saarelle!

Palloilulajit: Espanja on yksi maailman tasokkaimmista palloilumaista useassa lajissa, ja se näkyy myös täällä Torreviejassa. Puistoista asukkaiden viihdykkeeksi löytyy koripallo-, jalkapallo- ja käsipallokenttiä. Myös mailapelit ovat suosittuja, esimerkiksi tennis-ja padelkenttiä löytyy useita. Suomalaiset palloilu-joukkueet saavat apua harjoitusleiri-järjestelyihinsä AthletiQn suomalaiselta matkanjärjestäjältä, jonka kautta harjoitusvuorot, apuvalmentajat sekä harjoitusottelut paikallisia joukkueita vastaan onnistuvat.

MUST TO DO: Haastaa matkaseurue Padel-turnaukseen!

Golf: Alue on ollut jo pitkään Golf-lomailijoiden suosiossa, eikä suotta.
Lähi-alueella on kymmeniä hyvätasoisia kenttiä ja kaikille löytyy varmasti mieluisa haaste. Alueen vähäsateisuus antaa myös loistavat mahdollisuudet golfin harrastamiseen ympäri vuoden. Täällä toimii myös monta suomalaistta golf-prota ja heidän avulla on kokeneemmankin golffarin hyvä hioa swingi kuntoon.  Golf-kentät lähialueella.
MUST TO DO: Lyödä hole in one Las Colinaksen kentällä ja nauttia seurueen kanssa kylmät juomat Espanjan parhaaksi valitulla golfklubilla.

Torreviejan urheilukeskus
Torreviejassa on hieno ja laadukas urheilukeskus nimeltä Torrevieja Sport City ja sieltä löytyy tasokkaat harjoittelumahdollisuudet moneen eri lajiin.  Jalka-, Kori-, ja käsipalloa, tennistä, voimistelua, squashia, Padelia (kannattaa kokeilla!), rygby jne jne… Urheilukeskuksessa on mm. kuusi jalkapallokenttää, palloiluhalli, monitoimihalli, 8 tenniskenttää, 11 Padel-kenttää, yleisurheilukenttä, kuntosali ja 50 metrin sisäaltaat uintia varten. www.torreviejasportcity.es

Lisäksi ulkona liikkujalle löytyy vaikka mitä puuhaa:
– Upeita minigolf-ratoja erilaisilla kentillä.
– Kivoja rantareittejä aamulenkille.
– Ratsastustalleja moneen eri tasoon.
– Upeat sinisen ristin -arvonimen saaneet hiekkarannat ranta-aktiviteetteineen (mm.surffaus, SUP, vesijetit jne).
– Alueella on myös loistavat patikointimahdollisuudet ja paljon erillaisia jokaiselle tasolle sopivia reittejä. Esimerkki reittejä Torreviejan lähialueilla.
– Monta tasokasta kuntosalia.
– Elämyksiä, aktiviteettejä, koettavaa ja nähtävää!

Tästä pääsee lukemaan myös ammatti triathlonisti Lasse Vuoren treeniblogia Torreviejan alueella Blogi

Kulttuurin ystävät
pääsevät nauttimaan pienistä perinteisistä flamenco-esityksistä sekä kansainvälisestikin tunnetuista artisteista. Aina löytyy jostain suurempia tai pienempiä esityksiä ja tapahtumia. Myös suomalaisia esiintyjiä vierailee alueella tasaisin väliajoin, Torreviejan aktiivisen suomalaisyhteisön ansiosta. Torreviejan fiestat ovat kokemisen arvoisia. Upeat kulkueet, joissa ei säästellä asuissa eikä osallistujissa, täyttävät kadut lähes kuukausittain. Esimerkiksi joulun aikaan kulkueita voi ihailla useana päivänä, osa kulkueista vedetään varsin uskonnollisella hartaudella ja toiset taas ovat hyvinkin riehakkaita ja iloisia. Varsinkin pääsiäisenä kulkueista ja tunnelmasta voi nauttia kahden viikon aikana lähes joka päivä. Toukokuun ferioilla pääset herkuttelemaan paikallisilla erikoisuuksilla suurissa juhlateltoissa ja samalla voit seurata hevosmiesten ja -naisten taidokkaita esityksiä. Kaksi kertaa vuodessa kaupungilla järjestetään Ruta de Tapas, joka on kutkuttavan herkullinen keino tutustua uusiin ravintoihin. Ruta de Tapas-kierroksella jokainen osallistuva ravintola loihtii muutaman herkullisen tapas-erikoisuutensa, joka tarjoillaan viini lasillisen kera muutaman euron hintaan. Tapahtuman karttaa apuna käyttäen seikkailee helposti uuteen lempiravintolaansa.

Lapsiperheille
alueella riittää puuhaa ja tutkittavaa. Leikkipuistojen ja pelikenttien lisäksi tarjolla on vesipuistoa, kartingia, minigolffia, tivolia ja pelihalleja keilaratoineen. Retkipäivinä voi vierailla erilaisissa eläintarhoissa ja huvipuistoissa. Torreviejan keskustassa on lähes koko vuoden auki oleva tivoli, jossa on melkein aina pakko pysähtyä edes yhden laitteen verran ohi kulkiessa. Ravintoloissa lapsiin suhtaudutaan todella ystävällisesti ja pieni herkuttelija otetaan hienosti huomioon. Matalia hiekkarantoja löytyy kilometreittäin, joissa kesäisin järjestetään vesiskoottereilla ja banaaniveneillä ajoa, vesipomppu-linnoja, joogaa ja tanssi-tunteja. Alueella toimii myös Suomen opetussuunnitelmaa seuraava Skandinaavinen koulu, jossa saa suomenkielistä opetusta alueella talviaikaan vierailevat lapsiperheet (www.skandinaviskaskolan.com/fi). Mukava, leuto talvi houkutteleekin paljon lapsiperheitä lyhyemmille ja pidemmille lomille, sillä tekemistä ulkona riittää eikä pukeutumisesta tarvitse tapella.

Kulinaristeille
Torrevieja tarjoaa upeita kokemuksia; paikallisia herkkuja ja kansainvälisiä keittiöitä.
Torrevieja on yksi Euroopan kansainvälisimpiä kaupunkeja (noin 116 kansallisuutta) ja näin ollen myös ravintola-tarjonta on hyvin monipuolista. Halusitpa sitten perinteistä espanjalaista, aasialaista tai fine-diningia, niin aina löytyy hyviä vaihtoehtoja, joista valita illan herkuttelukohde. Alkuillasta ravintoloissa on usein hyvin tilaa, sillä espanjalaiset saapuvat syömään suomalaisin silmin verrattain myöhään. Yhteinen ruokailu ja ruoka yleensäkin on Espanjassa arvossaan. Usein itse ravintoloitsija intohimoisesti kertoo erikoisuuksistaan illan menuussa. Ruokapöydässä jutellaan iloisesti eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Espanjankielestä löytyy ilmaisukin ruokailunjälkeiselle yhteiselle ajalle pöydän ympärillä (Sobre la mesa), jolloin rauhassa nautitaan seurasta ja mukavan kylläisestä olosta.

Auringonpalvojille
Torreviejasta löytyy kilometreittäin upeita Sinisen Lipun-arvonimen saaneita hiekkarantoja.
Kaupungin rannat ovat hyvä kuntoisia ja varsinkin heinä-elokuussa aurinkovarjot muodostavat oman merensä Välimeren rantaan vilvoittelemaan tulleista ihmisistä. Rantabaarit tarjoilevat kylmiä juomia ja musiikki sekä nauru raikaavat. Rantapaseolla kävellessään tunnet vilvoittavan merituulen ja hiukopalaa matkan varrella tarjoilevat useat erilaiset kahvilat ja ravintolat. Hieman sivummalle siirryttäessä löytyy myös rauhallisempia rantoja, jos haluat kuunnella aaltojen pauhetta omissa oloissasi. La Matan kohdalta alkaa hiekkaranta, jonka varrelta löytyy upeita hiekkadyynejä ja pinja-metsiä, jonka varjoon kesäkuumalla on ihana istahtaa piknikkiä viettämään. Ranta jatkuu Alicanten suuntaan ja pituutta kertyy lähes 11 kilometriä, siinä kelpaisi Pamelankin kanssa aamulenkkiä juosta.

Ulkoilijalle
alueella löytyy upeita rantareittejä Torreviejasta läpi Orihuela Costan kauniiden rantojen.
La Matan luonnonsuojelu-alueella voi juosta tai maastopyöräillä ihaillen lintuja ja kaunista luontoa. Kaupungin ja lähialueiden kukat sekä kukkivat puut (varsinkin mantelipuut tammi-helmikuun taitteessa) saavat kävelijän haukkomaan henkeään. Ympäri vuoden hellivä aurinko tarjoilee mukavan leudon talven ulkona viihtyvälle ja kaupungin puistot sekä pelikentät ovatkin asukkaiden ahkerassa käytössä.

Lintubongarin Suolajärvet
Torrevieja on kahden suolajärven sylissä, joista toinen on vihertävää La Matan luonnonsuojelualue, jossa lintujen bongaus ja hiekkapoluilla ulkoilu, juoksu ja pyöräily ovat Torreviejalaisten päivittäisiä nautintoja. Luonnonsuojelu-alueella järjestetään usein kävely- ja lintujen bongausretkiä. Hämmästyttävän vaaleanpunaisen laguunin rannalla kohoavat valkoisena hohtavat suolavuoret. Alue on maailman toiseksi suurin suolantuottaja ja Suomeenkin täältä tuodaan muunmuassa tiesuolaa. Järven vaaleanpunaisen sävyn aiheuttaa harvinainen Dunaliella salina niminen bakteeri, joka tuottaa suuria määriä karotenoideja. Järvellä vierailevat flamingotkin saavat voimakkaamman pinkin sävyn syödessään pieniä Artemis-lehtijalkaisia vedestä, jotka taas käyttävät ravinnokseen näitä pieniä leviä/bakteereita ja ruskettuvat pinkiksi auringossa.
Moni matkailija haaveilee tervehdyttävästä kylvystä suolajärvessä ja rantaan on useista kohdin verrattain helppo päästä, uiminen on kuitenkin laguunissa sakon uhalla kielletty. Torreviejan keskustasta kulkee päivittäin turistijuna suolajärville ja tämä onkin oiva keino tutustua alueeseen sekä suolantuotannon historiaan. Auringonlasku vaaleanpunaisen suolajärven rannalla on sykähdyttävä kokemus.

Matkailijoiden ja nähtävyyksien metsästäjien
on Torreviejasta helppo tehdä päiväretkiä lähialueiden nähtävyyksiin. Historiallinen Cartagena, kaunis Alicante, Murcian vanha kaupunki katedraaleineen ja Elchen Unescon maailmanperintökohteeksikin nimetyt palmupuistot ovat kaikki alle tunnin ajomatkan päässä. Roomalaisten aikaan jo käytössä ollut Arhcenan kylpylä tarjoaa vaativammallekin hemmottelijalle nautinnollisen rentoutumispäivän kuumissa altaissaan. Vuoriston pienet kaupungit, Algarin putoukset ja Guadalestin linnoitukset vievät serpentiiniteitään pitkin viikonloppu-retkeilijän läpi historiallisten ja upeiden maisemien. Benidormin huvi- ja vesipuistot innostavat ynseämmänkin teinin kirkumaan ilosta. AthletiQn kautta järjestyy päiväretket kaikkiin näihin elämyksiin!

Räätälöidään juuri Sinulle ja ryhmällesi sopiva aktiiviloma!

Comments are closed.