Pedrera tekojärvi

Helmikuinen sunnuntai tarjoili kauniin ja raikkaan ulkoilukelin. Mikäs sen parempaa kuin laittaa eväät reppuun ja lähteä katsastamaan mantelipuiden kukkimista.

San Miguel de Salinaksen kylästä kohti Torremendoa ja Pedreran tekojärveä, jonka lähettyvillä on kauniita manteli-laaksoja, joissa kukinta on nyt parhaimmillaan. Joka vuosi se yllättää upeudellaan. Rujot tummat rungot ilman lehtiä peittyvät valkoisiin ja vaaleanpunaisiin kukkiin. Kukinta muistuttaa kirsikkapuun kukintaa, johon moni ensikertalainen erehtyy tätä luulemaankin. Ampiaiset surisevat ahkerana, mutta eivät välitä innokkaista ihailijoista ja valokuvaajista. San Miguel de Salinaksen alueella on paljon mantelin viljelyä ja tänne pääsee mukavasti vaikka pyörällä Torreviejasta. Jokunen suomalainen toimija järjestää myös päiväretkiä mantelin kukintoja ihastelemaan. Mikäli lomasi ajoittuu Helmikuun loppupuolelle, voi tätä ihanuutta päästä katselemaan, jos malttaa autolla ajaa vähän ylemmäs läheisiin vuoristoihin.

 

Lake Pedrera

Pedrera-järvi on tekojärvi, joka tarjoilee kasteluvettä Vega Bajan viljelyksille.
Järven väri on hämmentävän sinisen-turkoosi. Värimaailma tuntuu muuttuvan kelistä riippuen ja jokaisella käyntikerralla tarjoavan jotain uutta. Osittain maisemista tulee mieleen lännen elokuvat.

Kuivina aikoina tekojärvi tuo turvan viljelijöille, mutta joinakin vuosina on ollut vaara, että järven vesi ei riitä. Tälläkin hetkellä vesivaranto on vain n. 28%.  Tekojärvi on otettu käyttöön vuonna 1980 (tai 1985 riippuen lähdetiedosta) ja pystyy säilömään noin 250 kuutiota vettä. Alueelta löytyy monenlaista kasvillisuutta ja esim. timjami tuoksuu voimakkaasti paikka paikoin. Lintuja voi luonnollisesti bongata järveltä ja esim. haikaroita ja kahlaajia löytyy useita lajeja. Läheiset luonnonpuistot tuovat lisänsä järven ekologiaan. Meidän matkalle sattui iso kuollut rengastettu lokki. Yritimme selvittää vedessä kelluvan linnun rengastus-numeroa, mutta koiramme tietenkin kohkasi innoissaan auttamaan ”metsästys-operaatiossa” sillä seurauksella että koko porukka sai iloisen rapakuorrutteen.

Järvessä uiminen on kielletty, eikä sinne ole saatu virkistyslupia kanooteille tai muihinkaan vesileikkeihin. Mutta rannalla on kiva syödä eväitä ja heittää kivillä ”leipiä” veteen. Järven ympäri kulkee paljon pyöräily-reittejä ja moottoripyöräilijöitä näkyy olevan pysähtyneenä jokaisella leveämmällä tien pätkällä. Ja ymmärtäähän tuon, aika mahtavia kuvia täältä saa muistoksi ja julkaistavaksi…

Pyöräilijälle reitti Torreviejasta Pedreran ympäri tarjoilee kaunista ja rauhallista maisemaa. Reitti kulkee pitkin hyväkuntoista tietä ja on tasoltaan keskiverto, aika tasaista pienillä nousuilla. Matkaa Torreviejasta kierrokselle tulee noin 38 km. Suosittelemme!!!

 

Ravintola Fortaleza, Vistabella

Ulkoilun jälkeen alkoi hiukomaan ja koska pienet eväämme oli jo syöty, päätimme antaa La Fortaleza ravintolalle toisen mahdollisuuden. Vistabellan kukkulalta on mahtava näköala pinkille suolajärvelle ja Torreviejan yli jopa merelle saakka. Ravintolan ulkoasu on nimensä mukainen (fortaleza=linnoitus) ja sisustukseltaan aika perus-espanjalainen-ravintola. Paellat täällä olivat muutama vuosi sitten hyviä, mutta muita ruokia ei kukaan seurueestamme tällä kertaa suostu kehumaan. Palvelu oli hitaan puoleista ja tuntui että henkilökuntaa oli niukanlaisesti. Saattoihan se olla, että kaunis sunnuntai-keleineen yllätti vuorovastaavan. Ravintolasuositus: Ei jatkoon, jollet satu olemaan juuri kohdalla ja nälissäsi…

 

Lue lisää (espanjaksi):

https://www.chsegura.es/chs/cuenca/infraestructuras/embalses/embalsedelaPedrera/index.html

http://www.orihuela.es/via-publica-medio-ambiente-y-territorio/concejalia-de-medio-ambiente/espacios/embalse-de-la-pedrera/

 

Comments are closed.