Torreviejan ja Orihuela Costan hiekkarannat

Torrevieja ja Orihuela Costa omaavat huikean määrän upeita hiekkarantoja uimareiden, auringonottajien ja pienien vesipetojen iloksi. Useat rannat ovat saaneet Sinisen Lipun -arvonimen. Sinisen Lipun -arvonimi on kansainvälisesti tunnettu kriteeri, jolla ranta arvostellaan ympäristöstä huolehtimisen sekä tiedotuksen ja -kasvatuksen osalta, vedenlaadun, rannan turvallisuuden (ensiapu, hengenpelastajat, liikuntaesteisten kulkeminen jne) sekä palveluidensa osalta.

Vuonna 2019 Sinisen lipun rantoja olivat:
Torrevieja: Cabo Cervera, El Cura, Los Náufragos, Cala Piteras, Los Locos. Orihuela: Punta Prima, Cala Bosque (La Zenia), La Caleta- Cabo Roig, Cala Capitán-Cabo Roig, Aguamarina, Campoamor, Barranco Rubio, Cala Estaca, Cala Mosca, Cala Cerrada, Mil Palmeras.

Kesäisin rannoilta löytyy vessat, kahvilat, hengenpelastus- ja ensiapupalvelut sekä useimmissa paljon erilaisia vesiaktiviteetin tarjoajia, kuten vesiskootteri, SUP-lautailu, liito-varjo, banaani-vene, vedessä kelluvia pomppulinnoja etc etc. Torreviejassa esimerkiksi Playa Cabo Cerveran rannalla vuokrataan SUP- ja surffilautoja. OC:n puolella mm. Cabo Roigin rannalta löytyy SUP-lauta ja vesiskootteri sekä polkuvene -vuokraamo.

Varoitusliput
Hengenpelastajat ilmoittavat rannan merenkäynnistä erivärisin lipuin:
Vihreä lippu = kaikki hyvin, ui rauhassa.
Keltainen lippu = Noudatettava varovaisuutta. (ei esim. liian syvälle)
Punainen lippu = Uinti kielletty! Tätä varoitusta kannattaa uskoa, joko merenkäynti on vaarallisen kovaa, lähistöllä on vaarallisia eläimiä tai kelluvia esineitä, tai vedessä saattaa olla syystä tai toisesta myrkyllisiä/vaarallisia aineita. Poliisi voi myös sakottaa, mikäli uimari ei usko varoituksia. Meduusoista ilmoitetaan valkoisella lipulla, jossa on sinisellä meduusan kuva.

Torreviejan hiekkarannat

Löytyvät pitkin kaupungin edustaa. Rannat ovat matalia ja hiekka siellä hienoa ja vaaleaa. Ranta-paseota (kävelykatua) reunustaa erilaiset ravintolat ja kahvilat. Rannoilta löytyy myös omat Chirinquitokset (kahvila/ravintola), joissa kylmien juomien lisäksi on tarjolla myös pientä purtavaa. Torreviejassa saat kaupungin sykkeen ja rantaloman yhdessä paketissa. Kaupungilla käyskentelijän ja shoppailijan on helppo hypätä uikkariinsa ja siirtyä rannalle lekottelemaan kuuman päivän kevennykseksi. Kesäisin rannat täyttyvät ja varsinkin elokuussa aurinkovarjomeri muodostuu koko rannan kattavaksi ja omaa lekottelupaikkaa joutuu hieman etsiskelemään.

Juhannus
Juhannuksena, varsinkin Los Locoksen rannalle kerääntyy paljon väkeä viettämään keskikesän San Juan -juhlaa. Rannalle tuodaan piknik-eväät ja pöydät, toiset rakentavat pieniä kokkoja rantahiekkaan. Uskotaan, että seitsemän kertaa sellaisen yli hyppäämällä tuli suojelee hyppääjää seuraavan vuoden. Jos on asioita, jotka haluaa unohtaa, kirjoitetaan ne paperille ja poltetaan kokossa. Myös meri on juhannustaioissa vahvasti mukana: hyppäämällä yhdeksän aallon yli ja kaatumalla selkä edellä mereen, kuuta katsoen, uskotaan takaavan hyvän onnen seuraavaksi vuodeksi. Yhden juhannustaian mukaan oppii soittamaan kitaraa, jos vaan istuu kitara sylissä viikunapuun alle keskiyöllä… Alicanten juhannushulinat ovat vielä suuremmat fiestat ja siellä Playa San Juanilla poltetaan isompia kokkoja, joita voi käydä ihastelemassa jo edellisinä päivinä.

Nimien historiaa

Torreviejan rannoilla on erikoisia nimiä ja moni kiinnittää huomionsa varsinkin Playa Los Locosiin. Moni veikkaa nimen johtuvan hulluista suomalaisista, jotka uivat rannalla ympäri vuoden 😉 Mutta nimi juontaa juurensa Punta del Salaretin lähellä olleesta psykiatrisesta hoitolaitoksesta. Doctor Mariano Ruiz Canovasin katu on kunnianosoitus laitoksessa työskennelleelle alansa pioneerille. Playa del Cura sai nimensä ikävästä tapahtumasta eräänä keväänä, jolloin paikallinen pappi (el cura) hukkui rannalla. Järkyttävä tapahtuma jäi elämään ihmisten puheisiin ”Papin rantana”. Playa Los Naufragos sai luonnollisesti nimensä haaksirikkoutuneista laivoista, jotka rikkinäisinä ja hylättyinä odottivat vedenrajassa ”kierrätystä”.

Orihuela Costan rannat

Orihuela Costan rannoista meidän perheen suosikki on Cala Capitan, keskellä rantaa kohoavan kivi-saaren ansiosta. Kivenkoloista ja syvänteistä löytyy vaikka minkälaisia ötököitä tutkittavaksi ja snorkkeloijaa ihastuttaa kalaparvet, jotka ovat oppineet kerjäämään patonkia rantalomailijoilta. Kaikilla Orihuela Costan rannoilla on vaaleaa hienoa hiekkaa ja monet rannoista ovat matalia, joissa on pienten lasten kiva leikkiä sekä kahlata ja vaikka pelata pallopeliä. La Zenia beachin ja Cabo Roigin sekä Mil Palmeraksen rannoilla on Chirinquitokset auki ympäri vuoden. Talvikuukausinakin rannoilta voit kauniina päivinä bongata auringonottajia lekottelemassa rantakallion reunassa tuulensuojassa. Jouluisin Zenia beachille kerääntyy joulupäivää viettämään tuhansittain ihmisiä. Väki tuo mukanaan ruokia ja juomia, lavalla on esiintyjiä ja vessoissa jonoa. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta ja ajoittain rannalla on päivän aikana väkeä ihan ruuhkaksi asti. Mutta ehdottomasti yksi ”ainakin kerran” nähtävä häppeninki!

Kalliorannat rauhallisempaan lekotteluun

Sekä Torreviejasta että Orihuela Costan puolelta löytyy myös rauhallisempia poukamia ja kivisempiä kallio-rantoja, joissa voi lekotella enemmän omassa rauhassa. Näiden kalliorantojen läheisyydessä myös snorklailu on paljon antoisampaa.
Mikäli rusketusraidat ahdistavat, löytyy Playa Flamencan ja Punta Priman välistä jyrkkien kallioiden suojasta myös nudisti-ranta. Torreviejan pohjoispuolella alkaa La Matan kohdalta upea melkein 11 kilometriä pitkä hiekkaranta, jossa kelpaa uikkareissa hölkätä. La Matan jälkeen, ennen Guardamar del Seguraa, on upea pinja-metsä, jossa hiekkadyynien ja puiden varjoon kokoontuu kesäisin paljon espanjalaisia perheitä kesäpiknikin viettoon.

Koirat ja hiekkarannat

Useimmille hiekkarannoille koiria ei saa viedä kesäaikaan, mutta ihan kaikkia tämä sääntö ei aina näytä koskevan. Torreviejassa on myös kaksi rantaa (2019), jotka on tarkoitettu koirien iloksi ja ulkoiluun: Cala del Moro ja Punta Margalla (https://www.redcanina.es/playas-para-perros-en-torrevieja/)

Orihuela Costalla Playa Flamencan ja Punta Priman nudisti-rantojen välistä löytyy hiekkaranta, jossa koiralle löytyy kavereita ihan joka päivä, Cabo Peñas.

Mikä tekee Sinun suosikki rannastasi parhaan?

Vastaa